Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

Interne kwaliteit uien nauwkeurig te bepalen 12-03-2014

Eindhoven, 12 maart 2014 – Het sorteren van uien is een vak apart. Het sorteren op kleur, grootte en gewicht, is niet de grootste uitdaging. De echte moeilijkheidsgraad zit hem in het bepalen van de interne kwaliteit van de ui.  Dat is op basis van tast en zicht vrijwel niet te doen. Met behulp van software is de interne kwaliteit van uien echter wél nauwkeurig te bepalen. Een aantal uiensorteerders hebben een groot aantal tests uitgevoerd om te bepalen welke resultaten er te behalen zijn met de inzet van verschillende sorteermachines en dus met verschillende software.

De uiensorteerders gingen een selectieproces in voor de aanschaf van een nieuwe sorteermachine. Zij wilden zich echter niet laten leiden door de verhalen van de leveranciers zelf. Zij wilden een objectiever beeld. De uiensorteerders hebben daarom duizenden uien laten sorteren door verschillende fabrikanten. Het ging hier om dezelfde batch uien, zodat er een betrouwbaar vergelijk van de resultaten gemaakt kon worden.

De resultaten van het onderzoek* waren opvallend. De sorteermachine van Elisam, voorzien van de sorteringssoftware van Ellips, haalde overduidelijk betere resultaten bij de sortering van rode uien. Bij het sorteren van gele uien waren de resultaten van de Elisam-machine eveneens beter. De machines bestempelden een vergelijkbaar percentage uien als ‘goed’. De sorteermachine van Elisam beoordeelde echter de helft minder uien als ‘slecht’. Op basis van een nacontrole waarbij de ‘slechte’ uien werden opengesneden, bleek dat de concurrerende machines te veel uien als ‘slecht’ (dus niet-verkoopbaar) bestempeld hadden. 

Toen ook bleek dat de banen van het Elisam-systeem niet wekelijks apart gekalibreerd hoefden te worden – een grote belasting voor de operator met de nodige sorteerrisico’s – was de keuze voor de uiensorteerders eenvoudig. De aanschaf van de sorteermachine van Elisam in combinatie met de software van Ellips was een feit. De uiensorteerders concludeerden dat de echte meerwaarde van een sorteermachine in de software zelf zit. Zowel Elisam als Ellips blijven dicht bij hun core competence. Elisam zet sorteermachines van hoge kwaliteit in de markt en Ellips focust zich volledig op de ontwikkeling van sorteringssoftware. Deze focus wordt gemist door de concurrerende machinebouwer, die daarnaast sorteringssoftware ontwikkelt. En dat gemis wordt gevoeld. 
Over Ellips 
Ellips levert hard- en software aan fabrikanten van sorteermachines. Dankzij deze hard- en software is de kwaliteit van groente en fruit beter, sneller en consistenter te beoordelen, dan met het menselijk oog. Selectie – o.b.v. kleur, gewicht, afmetingen, interne en externe kwaliteit – is nog nooit zo nauwkeurig geweest: www.ellips.com.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Steinmeier (Marketing Manager Ellips). Telefoon: +31 (0) 40 - 245 6540, e-mail:judith.steinmeier@ellips.com

Terug naar overzicht

  • Stuur als link