Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

NMa beboet uienhandelaren voor kartel 04-02-2013

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft zeven ondernemingen die eerstejaars plantuien telen, verwerken en verhandelen beboet voor verboden kartelafspraken over het vernietigen van delen van al ingezaaide akkers met plantuien in 2009. Volgens de NMa probeerden deze ondernemers door het aanbod te verkleinen een hogere prijs voor de plantuien te krijgen. Om het eens te worden over die vernietiging van plantuien en om er zeker van te zijn dat de karteldeelnemers zich aan de afspraken hielden, werd concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld.

Hoge boetes

De ondernemingen zijn samen goed voor zo’n 80 procent van het aanbod van eerstejaars plantuien dat Nederlandse ondernemingen laten telen. In totaal krijgen zij voor ruim vier miljoen euro aan boetes opgelegd.

Anonieme tips

Van de totale omzet van de betrokken bedrijven wordt 60 procent behaald binnen de Europese Unie. De hoogte van de boete is op deze Europese omzet gebaseerd. In Nederland wordt jaarlijks zo’n vijftig duizend ton plantuien geproduceerd. Het kartel kwam aan het licht door anonieme tips.

Bron NMA

Terug naar overzicht

  • Stuur als link