Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

Oogst plantuien gaat vroeg van start 27-06-2011

Diverse telers en verwerkers zijn deze week van start gegaan met de oogst van plantuien. Dit is ongeveer een week eerder dan de laatste jaren. Het zeer droge voorjaar heeft er weliswaar voor gezorgd dat de verschillen tussen de percelen relatief groot. Percelen die beregend zijn of heel goed opdrachtig zijn, hebben een duidelijke voorsprong. De vroege rassen zoals Forum, Troy, Jagro en Jetset, die op dergelijke gronden geplant zijn, leveren al een mooi grof product. Uienverwerker Franje uit Gawege test dit jaar voor het eerst Forum uit op een paar percelen in West-Brabant. "Forum heeft een mooi dun nekje en we kunnen daardoor straks snel drogen. Dit gaat sneller dan met de andere vroege rassen. De opbrengst is wel iets minder. Het is een echt primeurras waarmee we het seizoen kunnen starten.", aldus Jan Franje. Na een rondje langs de velden afgelopen dinsdag met accountmanager Wim Menu van De Groot en Slot werd besloten om direct te gaan rooien. Vanwege het gevaar voor koprot en de natte omstandigheden is het advies om de uien vrijwel direct ook op te laden en snel te drogen m.b.v. een droogwand en gaskachels. 

Voor uienverwerker Monie heeft Forum al een aantal jaren een vaste plaats in het oogstschema van plantuien. Ook voor hen is het de ui waarmee ze het seizoen starten. Afgelopen woensdag hebben ze de laatste Forum plantuien opgeladen. In het weekend kunnen ze dan over de afstaarter en begin volgende week kunnen ze worden verpakt.

De oogst van het plantuienras Troy valt gelijk met die van Forum. Deze van origine voorjaarsplantui is ook geschikt als winterplantui. Deze ui heeft geen 100% Japans bloed, zoals de oude traditionele winterplantuien. Dit betekent dat de kwaliteit vele malen beter is. Bovendien is de schiettolerantie veel beter dan bij de oude rassen. De opbrengst is echter weer groter en grover dan van de Forum. Door het voor de winter planten wordt de nek wat dikker. Dit geeft weer tot gevolg dat het droogproces in de schuur wat langer duurt. Uienverwerker JWK uit Kruiningen verwerkt nu voor het derde jaar naar tevredenheid Troy.

Terug naar overzicht

  • Stuur als link