Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

Open Dagen Clause en Nickerson-Zwaan 30-08-2011

Van 27 tot 30 september kunnen professionals uit de groentesector kennismaken met het nieuwe programma vollegrondsgroenterassen van zaadbedrijven Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin. De Internationale Open Dagen vormen één van de grootste relatie-evenementen van het jaar en zijn een levende catalogus van vele gewassen en rassen voor een steeds internationaler publiek. Ze vinden plaats op een groot demonstratieveld gelegen bij Dirkshorn (Noord-Holland). De drie zaadbedrijven bundelen opnieuw de krachten om een zeer compleet assortiment gewassen te laten zien, met nieuwe rassen in met name witte kool, ui, peen, broccoli, bloemkool, sla, courgette, prei, radijs, sperziebonen en dit jaar voor het eerst witlof. Ook onze succesrassen in alle typen sluitkool (rood, savooi, spits), spruitkool, kroot, (knol)selderie, andijvie, pompoen, venkel en suikermaïs zullen op het demonstratieveld te zien zijn. Net als vorig jaar besteden we in de ruime tent ook aandacht aan vruchtgewassen (o.a. tomaat en komkommer). Het demonstratieveld is opgezet om klanten uit heel Europa en ook daarbuiten te informeren over de nieuwste ontwikkelingen en technologie in de groenteteelt. Een persoonlijke benadering van de bezoekers is gegarandeerd, inclusief goede mogelijkheden om persoonlijk van gedachten te wisselen met onze gewasspecialisten.

Nickerson-Zwaan zet zijn wereldwijde groeistrategie in Brassica (kool) voort. Met name in witte kool zijn er vele nieuwe nummers te zien voor zowel verse markt als industrie, van het vroege tot en met het late segment, en voor zowel Noordwest-Europa als exportmarkten. Voorbeelden van interessante innovaties zijn NiZ 17-850 F1, een nieuwe sneller groeiende variant van Mozart/Castello F1, NiZ 17-1087 F1, een ras dat er ook na lange bewaring fris uit blijft zien, en verscheidene nieuwe rassen in de midden- en late segmenten (80-100 groeidagen), met ziekteresistenties en toleranties die nog beter zijn afgestemd op zowel onze eigen regio als exportmarkten (bijvoorbeeld NiZ 17-1043 F1). 
Ook bloemkool is te zien voor diverse regio’s, inclusief exportmarkten. Een veelbelovend nieuw ras is bijvoorbeeld Chamonix F1, dat sterk is tegen bladrand en geschikt voor teelt vanuit zeer warme naar koude omstandigheden, een zeer gewaardeerde kwaliteit in regio’s als het Midden-Oosten. In het industriesegment zal het geweldige succes van Seoul F1 verder worden versterkt door het nieuwe herfstras NiZ 10-417 F1 met een zeer zware en dichte roosjesstructuur.

Noviteit in het demoveld is een breed assortiment Extra Lange Dag en Lange Daguien. De afgelopen jaren heeft Nickerson-Zwaan flink geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn uienprogramma, en recent zijn grote investeringen gedaan in de uienveredelingsfaciliteiten in Rilland (Zeeland). Grote hits in Noordwest-Europa zijn Centro F1 en Dormo F1 met hun sterke combinatie van zeer hoge opbrengst, vroegheid, zeer lange bewaring en hardheid. Natuurlijk wordt het Valse meeldauwresistente ras Santero F1 ook gepresenteerd. 
Een nieuwigheid om te ontdekken is Retano F1, een rode ui voor lange bewaring met hoge opbrengst, en het aanwezige plantuienprogramma is zeker interessant. In het segment Lange Dag zal de meeste aandacht waarschijnlijk gaan naar Valentino F1, Nickerson-Zwaans eerste vol-Spaanse ras dat in Europa wordt geïntroduceerd voor verse markt en industrie (“dual purpose”).

Radijs staat voor het tweede jaar in het veld, een gewas waarin Nickerson-Zwaan een belangrijk veredelingsprogramma heeft. Grote ster is Diego F1, een ras dat wereldwijd uitstekende resultaten laat zien. Whitella F1 is de eerste hybride ronde witte radijs, een primeur voor Nickerson-Zwaan. In prei heeft Capito F1 in zowel West- als Oost-Europa bewezen een kampioen te zijn, dankzij een extreem hoge uniformiteit gecombineerd met zeer hoge netto-opbrengsten en zeer groot schoningsgemak (arbeidsbesparend). Bovendien is Capito zeer sterk tegen Pseudomonas. 

Zusterbedrijf Vilmorin investeert actief in de veredeling van sla, en presenteert nu met trots een geheel nieuwe reeks ijsbergsla met de meest actuele Bremia-resistenties (1-28), en met rassen speciaal veredeld voor Noordwest-Europa. Zoals gebruikelijk presenteren we een compleet sla-assortiment, met accenten op babyleaf, rode eikenbladsla en “triple red” lollo rossa voor alle segmenten van vroeg tot laat. Nieuw op het veld is witlof, een echte Vilmorin-specialiteit. Te zien is een nieuwe verbeterde generatie gekenmerkt door hoge uniformiteit en kwaliteit van zowel pennen als loof. Een voorbeeld hiervan is het nieuwste ras Flexine F1. 
In wortel introduceert Vilmorin een nieuw type Maestro, genaamd Extremo F1, een ras dat erg sterk is tegen breuk. Het merk laat ook zijn complete programma sperziebonen zien voor verse markt en industrie, van extra fijne tot medium fijne typen, waaronder drie nieuwe rassen in het medium segment, MV 0640, MV10242 en 7112. Natuurlijk heeft rode biet Redval F1 met rhizomanie-resistentie een prominente plaats gekregen. 

Clause toont een breed assortiment van maar liefst 25 gewassen. Wortel is dit jaar het belangrijkste paradepaard van Clause. Op het veld kunnen bezoekers een groot aantal moderne hybriden beoordelen, met kwaliteiten als verbeterde gladheid in combinatie met goede bewaar-eigenschappen, en geschikt voor zwaardere gronden en voor koude bewaring. Vele bezoekers zullen zeker geïnteresseerd zijn in het nieuwe rassenprogramma voor de verwerkende industrie en in de rassen voor bospeen. In het veld kunnen rassen als Hermes F1, Match F1 en Brutus F1 (type Nantes), Gema F1 (type Berlicum) en Triton F1 (bos- en babypeen) worden beoordeeld bij verschillende zaaidichtheden. 

De recent geïntroduceerde zeer vroege broccoli-rassen Sirtaki F1 en Koros F1 kunnen worden vergeleken met andere rassen. Met beide rassen kunnen telers 1 week vroeger oogsten, wat voordeel oplevert. Op het veld staan tevens de zomerrassen Kuba F1, Ketchua F1 en Kanga F1.
Clause heeft een uitstekende marktpositie in bloemkool voor industrie en verse markt, en introduceert hier enkele nieuwe variëteiten voor de verse markt, waaonder Clipper F1 (vroeg).

Telers van courgette moeten absoluut kennismaken met het nieuwe virusresistente ras Eva F1. Pompoenen voor decoratie of voor Halloween, en eetbare pompoenen voor de keuken of voor industriële verwerking passen goed bij het seizoen. Aandacht verdienen zeker ook de nieuwe knolselderie-hybriden met goede schotresistentie en hogere opbrengsten voor telers, en bedrijven die bonen produceren zullen positief verrast zijn als ze het nieuwe assortiment bonen voor Europa zien.

Voor kooltelers is er dit seizoen voldoende zaad beschikbaar van Squadron F1, het ras voor de lange bewaring met hoge tolerantie voor trips en een mooie groene kleur na bewaring. Vermeldenswaard zijn verder een brede reeks rassen in andijvie en krulandijvie met hoge schotresistentie, meerdere typen sla, hybride rapen, groene selderie, (baby)venkel en meer. 
In het paviljoen, waar goed voor de inwendige mens wordt gezorgd, kunnen bezoekers de meest recente rassen veldsla beoordelen. 

Voor meer gedetailleerde productinformatie kunt u contact opnemen met mevr. Marion Vissers van Nickerson-Zwaan, tel. +31 (0)6 – 21 58 70 80 of dhr. Arjen Biesheuvel van Clause 
tel. +31 (0)6 – 53 84 91 16. Voor algemene informatie: Nickerson-Zwaan Communications, 
dhr. Lando van Doorn, tel. +31 (0)6 – 34 65 85 20.

U bent uiteraard van harte uitgenodigd u ter plaatse op de hoogte te stellen. Voor een meer uitgebreide toelichting kunt u contact met ons opnemen voor een afspraak ter plaatse. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

Data: Dinsdag 27 t/m vrijdag 30 september 2011 van 9.00 tot 17.00 u.
Adres: Middenweg no. 15 bij Dirkshorn (Noord-Holland). GPS 52°45´10 N , 04°47´23 O
Zie ook www.nickerson-zwaan.com, rubriek Events en www.clause-vegseeds.com .

Terug naar overzicht

  • Stuur als link