Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

Open Dagen Clause, Nickerson-Zwaan en Vilmorin 17-09-2012

Van 25 tot 28 september zijn professionals uit de groentensector welkom om de laatste nieuwigheden te ontdekken in het assortiment vollegrondsgroenten van zaadbedrijven Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin. De Internationale Open Dagen zijn het grootste promotionele evenement van het jaar, en zijn een echte "levende catalogus" van vele gewassen en variëteiten voor een internationaal publiek. Het evenement vindt plaats op een 2 ha. groot veld in de buurt van Dirkshorn (provincie Noord-Holland). 

Gewasspecialisten uit alle drie de bedrijven zullen de bezoekers vertrouwd maken met de nieuwste verbeteringen in eigenschappen als ziekteresistentie, opbrengst, kwaliteit en arbeidsvriendelijkheid. Nieuwe rassen zijn te zien in witte kool, ui, wortel, broccoli, bloemkool, sla, courgette, prei, radijs, bonen en witlof. Bezoekers vinden ook onze succesvolle rassen in veldsla, rode, savooien- en spitskool, spruiten, rode biet, (knol)selderij, andijvie, pompoen, venkel en suikermaïs. Vruchtgewassen (o.a. tomaat, komkommer) worden getoond in het paviljoen. Het demoveld is opgezet om klanten uit heel Europa en ook buiten Europa te informeren over de nieuwste trends en technologieën in de groententeelt. Een persoonlijke benadering van bezoekers is gewaarborgd, met inbegrip van goede mogelijkheden om onze specialisten te spreken. 

Nickerson-Zwaan toont, naast de grote klassiekers, een hele reeks interessante innovaties in Brassica (kool). In witte kool leggen onze veredelaars een belangrijke focus op weerstand tegen ziektes. Een andere focus in brassica is verbeterde tolerantie voor warme en koude omstandigheden, en we kunnen nu interessante innovaties laten zien zoals rode kool NiZ 13-900, witte kool Taurus met meerdere sterke eigenschappen en zomerbloemkool NiZ 10-540. 
Lange bewaring en uitstekende eigenschapen voor de verwerking zijn ook erg belangrijk, en hierin hebben we verschillende nieuwe rassen, zoals Forza. In bloemkool zetten we het succesverhaal van Seoul voort met de nieuwe Raoul, die ook zeer zware en dichte kolen geeft, met bovendien een nog betere groeikracht en weerstand tegen ziekten. 
Nickerson-Zwaan’s veredelaars hebben hard gewerkt op ronde rode radijs, en hebben een continue stroom van nieuwe rassen voortgebracht voor zowel kas als vollegrond. Nieuwe ster is Solito, met een zeer interessante combinatie van kwaliteiten. 

Ui is voor Nickerson-Zwaan uitgegroeid tot een bevoorrecht gewas. Het pakket omvat nu uienrassen die aansluiten bij de behoeften van telers wereldwijd. Hier richten we ons op de typen Extra Lange dag en Lange dag. Die laatste zijn te zien in een speciaal uienpaviljoen in het veld. De veredelaars hebben in beide typen gewerkt aan de perfecte combinatie tussen hoge opbrengst en lange bewaring, zoals we die vinden in Centro en in onze nieuwe Lange dag Spaanse bewaarrassen Sergio en Adriano, die tevens hoog resistent zijn tegen Pink root. 

Het belangrijkste hoogtepunt voor Vilmorin zijn de wortelen. Vilmorin presenteert, als wereldwijd leider in het Nantes-type (standaardrassen Maestro en Bolero), zijn nieuwste rassen: VAC 62 en VAC 63 voor de vollegrond en koude bewaring, en het vroege ras Musico met hoge wortelkwaliteit door een combinatie van gladheid, breukweerstand en attractieve kleur. In het late herfst-segment bevestigt Volcano zijn toegevoegde waarde: groeikracht vanaf opkomst, ziekteresistenties en hoge kwaliteit van de wortels. Er is ook nieuw veredelingsmateriaal, zoals gele hybriden. 
Vilmorin heeft zich sterk geconcentreerd op de veredeling van sla. Doel is in alle typen en voor alle belangrijke regio’s actief te zijn. In het veld vinden telers en plantenkwekers een selectie van het materiaal voor Noord-Europa met nieuwe IJsberg-, Butterhead-, Eikenblad-, Batavia- en Romainesla, aangevuld met Lollo en Babyleaves. Bij de IJsbergsla met volledige resistentie tegen bremia en nasonovia valt de nieuwe compacte Skater (ICE 15241) op. 
Belangrijkste hoogtepunt in bloemkool is Shakaris (EB 3103), een snelgroeiend ras voor einde lente en herfst. 
Vilmorin toont met trots de nieuwe rode biet BRM01 voor het vroege segment: het eerste monogerme ras op de markt met resistentie tegen Rhizomanie, met verbeterde groeikracht en uniformiteit. Met BRM01, Grenade en Redval biedt Vilmorin een volledig pakket rassen van het vroege segment tot en met de late bewaring.
Witloftelers zullen zeker geïnteresseerd zijn in de presentatie van een collectie witlofpennen uit de regio. De nadruk ligt op Topscore (oogst van half november tot maart) en Flexine (oogst van maart tot november). Beide variëteiten zijn zeer uniform, zowel in het veld als na de trek. 
Het assortiment bonen voor de verwerkende industrie is vernieuwd, hetgeen goed nieuws is voor zowel verwerkers als telers. Flanker, aangekondigd als de opvolger van Polder, Jogger, een uniforme zeer fijne boon die moeilijke omstandigheden doorstaat en Comper, een fijne tot midfijne boon met een hoog potentieel.

Clause toont het nieuwe assortiment hybride rapen voor zowel verse markt als industrie. Worteltelers zien de nieuwe vroege wortel Mercurio en Stromboli, een nieuw ras met resistentie tegen Alternaria. In broccoli ligt de focus op Kuba, het nieuwe ras voor de vroege zomer. We tonen ook het nieuwe Calebrini ® -type CLX 35984 met lange zachte roosjes. Het volledige assortiment bloemkool voor industrie en verse markt staat op het veld, inclusief de nieuwe vroege Clipper en Littoral (zomer). 

Telers van courgette moeten absoluut kennismaken met de nieuwe virusresistente rassen CLX 29853 (verse markt) en CLX 29860 (industrie) die hun goede meerwaarde bieden. Het grote pompoenassortiment is nu in de grote formaten aangevuld met Gladiator. De nieuwe hybride knolselder CLX 4122 biedt goede weerstand tegen schieten en biedt meer opbrengst aan telers gericht op de verse markt. 

Kooltelers zullen de voordelen zien van Squadron, het ras voor de lange bewaring met hoge tripstolerantie en een mooie groene kleur na bewaring. De moeite waard om te vermelden zijn ook een zeer breed scala van andijvie en krulandijvie met een hoge weerstand tegen schieten, verschillende typen sla, groene selderij, (baby)venkel en meer. In het paviljoen, waar eten en drinken beschikbaar zullen zijn, kunnen alle bezoekers de laatste veldslarassen beoordelen.

Neem voor meer gedetailleerde productinformatie contact op met Marion Vissers bij Nickerson-Zwaan, tel. + 31 (0)6 - 21 58 70 80, Arjen Biesheuvel bij Clause, tel. + 31 (0)6 - 53 84 91 16 of Hélène Lardeur bij Vilmorin, tel. + 33 (0)6 - 85 54 11 70. 
Voor algemene informatie: Nickerson-Zwaan Communicatie, Lando van Doorn, tel. + 31 (0)6 - 34 65 85 20, Clause Communicatie, Isabelle Dellis, tel. + 33 (0)4 - 75 57 57 57, of Vilmorin Communicatie, Charlotte Tavin, tel. + 33 (0)2 - 41 79 41 43. 

Natuurlijk bent u bij deze van harte uitgenodigd ons demonstratieveld te komen bekijken. We sturen u met genoegen een veldboek met gedetailleerde informatie over alle rassen. Het veldboek zal natuurlijk ook beschikbaar zijn bij de receptie tijdens het evenement. 
Neem a.u.b. contact met ons op voor een afspraak en we zullen u met plezier persoonlijk informeren.

Terug naar overzicht

  • Stuur als link