Uien bespuiten
home   /   nieuws  /   nieuws_archief

Uien mechanisch strijken op Noord-Beveland 08-10-2012

Kees Smalheer van uienpakstation Monie is bezig om een perceel uien mechanisch te laten strijken. Aanvankelijk stonden hier rode uien, maar door een combinatie van onkruidbestrijding en zeer zware regenval zijn deze verloren gegaan. Er stonden slechts 35 planten per strekkende meter bed van 1,50. Vooral bij rode uien is dit veel te weinig, omdat dan de nekken van de uien veel te dik worden. Dit levert normaliter veel tarra op. Pas op 18 mei kon er opnieuw gezaaid worden.

"Met het vroege ras Hybing hebben we het aangedurfd, omdat deze minder groeidagen nodig heeft. Maar het blijft hoe dan ook een risico om half mei te zaaien. Het is ongelooflijk hoeveel opbrengst er nog onder zit. Ik schat dit perceel op 50 tot 60 ton," vertelt Kees enthousiast. 

Door het late zaaien zitten de uien nu pas (2 oktober) tegen strijken aan. Om de natuur een handje te helpen, gebruikt hij de zelfgebouwde strijkrol van loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp. Deze bestaat uit aan elkaar gelaste oliedrums, hangend in een frame. Op deze manier wordt het natuurlijk afrijpen bevorderd. "Hopelijk kunnen we nu over 1 week overgaan tot rooien," aldus Kees. 

Bron: De Groot en Slot

Terug naar overzicht

  • Stuur als link