Watervelontwikkeling in uien 07-09-2011
Watervelontwikkeling in uien kan mogelijk ook dit jaar ontstaan. Enkele tips om dit te voorkomen..
Het is gebleken dat watervellen in aanleg tijdens de groei worden aangemaakt, als het na de bolzetting langdurig en veel regent. Het water blijft in de bladoksels staan en sluit deze af. Er vindt vervolgens onvoldoende uitwisseling plaats met zuurstof, waardoor er zich teveel CO² ophoopt in de bol. Teveel CO² ophoping veroorzaakt een soort verstikking, waarbij de vleesrokken aan de buitenkant van de ui tot rotting kunnen overgaan. Het is op het veld al tijdens de afrijping te constateren, als bij het openpellen van de hals slijmerigheid is waar te nemen. U kunt dit controleren door met de duim aan de binnenkant van de buitenste vleesrok te voelen of deze glibberig is. Naarmate de hals minder groen wordt zal het probleem steeds groter worden. Op dit moment is deze ontwikkeling bij afstervende en/of afrijpende percelen al waar te nemen. Slijmerige halzen drogen minder goed tot zelfs helemaal niet en kunnen tot verrotting overgaan.
Dit jaar zijn de maanden juli en augustus bijzonder nat geweest, met grote hoeveelheden regenwater. De link naar watervelactiviteit is dan al gauw gelegd. Het zou dit seizoen zeer aan te bevelen zijn om de uien te oogsten met nog groene halzen. De reden hiervoor is omdat deze halzen ondanks de reële kans op watervelactiviteit nog een redelijk gezonde celstructuur hebben. ‘Gezonde’ groene halzen drogen vele malen beter dan afgestorven slijmerige halzen. Behalve mogelijk minder tarra krijgt u bovendien een betere kwaliteit met minder verwering achter de planken. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar ons nieuwbericht over oogsten, drogen en bewaren.
Bron:De Groot en Slot
Dit jaar zijn de maanden juli en augustus bijzonder nat geweest, met grote hoeveelheden regenwater. De link naar watervelactiviteit is dan al gauw gelegd. Het zou dit seizoen zeer aan te bevelen zijn om de uien te oogsten met nog groene halzen. De reden hiervoor is omdat deze halzen ondanks de reële kans op watervelactiviteit nog een redelijk gezonde celstructuur hebben. ‘Gezonde’ groene halzen drogen vele malen beter dan afgestorven slijmerige halzen. Behalve mogelijk minder tarra krijgt u bovendien een betere kwaliteit met minder verwering achter de planken. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar ons nieuwbericht over oogsten, drogen en bewaren.
Bron:De Groot en Slot