Uien demodag
home   /   nieuws  /   uienteelt_nieuws

Biologisch assortiment van Bejo steeds sterker

bio-plantuien.jpg Voor het vijfde jaar op rij groeit de vraag naar biologische zaden van Bejo. Bejo heeft haar biologisch assortiment verder uitgebreid van 165 naar 192 rassen, waarvan er ruim 140 beschikbaar zijn voor de Nederlandse bioteelt.  In een tweejarige bioteelt betekent dit passen en meten met beschikbare ruimte voor zaadproductie. Met de aankondiging voor verplicht gebruik van biologisch geteeld zaad voor vroege spruiten voor komend seizoen en voor prei in het jaar daarop heeft Bejo het assortiment aangepast.

Biologisch prei-assortiment: keuze van vroeg tot laat
Bejo biedt een compleet bio-assortiment aan in prei van vroeg tot laat, van Rally tot Curling, en verlengd het seizoen nu nog verder met nieuwkomer Defender. Met deze late herfst/vroege winterprei als toevoeging is het bio-assortiment met bedrijfszekere en arbeidsvriendelijke rassen bijna jaarrond beschikbaar. De rassen Rally, Jumper, Surfer en Curling zijn beschikbaar als biologisch geteeld zaad. Van Defender is komend seizoen naast gangbaar niet-chemisch behandeld zaad ook al biologisch zaad als proef beschikbaar.
Spruitjes maken je blij
Om een antwoord te bieden op de wereldwijd stijgende vraag naar biologische spruiten presenteert Bejo twee nieuwkomers: het voor de teler reeds bekende vroege en zeer gladde ras Divino en het zeer late ras Hemera, dat met zijn hoge vorsttolerantie de laatste spruiten tot in maart kan produceren. Met deze uitbreiding biedt Bejo een sluitend assortiment van biologische rassen aan en vervult daarmee een lang gekoesterde wens van de markt.


Uitbreiding van het assortiment sla
Naast IJsberg- en Bataviasla breidt Bejo haar aanbod voor biologische slateelt in Nederland nu ook uit met Boter- en Eikenbladsla. De 6 nieuwe introducties hebben de afgelopen seizoenen op de Nederlandse en internationale velden mooie resultaten laten zien. Al de actuele slarassen in het biologische programma zijn resistent tegen Bremia BL:16-36EU.
Breeding for Organic: “het beste van het beste”
Met Breeding for Organic, of eigenlijk: “Veredelen voor Bio” wordt een veredelingsmethode bedoeld waarin geschikte kruisingen al in een zo vroeg mogelijk stadium geselecteerd worden voor het biologische assortiment. De beste kruisingen worden al op het proefveld van de veredelaar geselecteerd en direct op onze biologische proefvelden uitgeprobeerd. Daar worden opnieuw de beste rassen geselecteerd. Op deze manier heeft het biologische programma de ruimst mogelijke keuze en wordt alleen het beste van het beste geselecteerd voor het bio-assortiment.
Nauwe samenwerking in biologische plantui
Carel Bouma (biologischpootgoed.nl) en zijn team van biotelers gaan samenwerken met Broer BV en Bejo. In deze nieuwe structuur zullen de ervaren biotelers van Bouma de productie voor hun rekening nemen, verzorgt Broer BV de verwerking, opslag en logistiek en neemt Bejo/De Groot en Slot de distributie onder haar hoede. ”Dit heeft enorme voordelen voor biologische telers” zegt Siem Beers van Broer BV, ‘want de nieuwe rassen zoals Redlander en Boga, met resistentie tegen valse meeldauw, worden zo op grote schaal
als biologische plantui beschikbaar gemaakt. Het ras Boga is bovendien ook sterk tegen fusarium, een opkomend probleem in vele landen”, weet Siem Beers. Plantuien hebben niet alleen het voordeel dat ze de teelt kunnen vervroegen, voor biologische telers speelt ook het voordeel van de voorsprong in ontwikkeling van het gewas ten opzichte van onkruid een grote rol.
Ook in 2019 is Bejo aanwezig op de Bio-beurs te Zwolle.
U vindt Bejo op de Bio-beurs – standnummer 220. De Bejo gewasspecialisten heten u van harte welkom en adviseren u graag op maat over de mogelijkheden van de diverse rassen.
Meer informatie op www.bejo.com en www.bejo.nl
Over Bejo Bejo is toonaangevend in veredeling, productie en verkoop van groentezaden met vestigingen in meer dan dertig landen. Een internationaal familiebedrijf met 1.700 toegewijde medewerkers die werken aan groenterassen van nu en de toekomst.

Terug naar overzicht

  • Stuur als link