Uien demodag
home   /   nieuws  /   uienteelt_nieuws

Hollandse Nieuwe…Uien!

BrianvanLandbouwbedrijfSalome.jpg De Kwakel, 18 juni 2021 --- Parallel aan de traditionele viering van het nieuwe haringseizoen, worden vandaag drie hectare Galatea F1 winterzaaiuien gerooid door Salomé. Het Zeeuwse landbouwbedrijf is de plantuien voor en kan vroeg en lokaal leveren aan de verwerker. De perfecte timing van deze Nederlandse primeurteelt is voor veredelaar Takii een reden om een uitje weg te geven.
  Takii verkoopt haar winteruien assortiment met name in Duitsland en Frankrijk. Hier worden de eerste uien van lokale teelt gezien als primeurteelt. Het telen van winterzaaiuien in Nederland is daarentegen uitzonderlijk te noemen. Hoewel het telen van winterzaaiuien in Nederland risico’s met zich meebrengt, bieden de genetica-ontwikkelingen en marktbehoeften ook kansen. De Japanse zaadveredelaar pioniert in Nederland met winterzaaiui Galatea F1 en de vroegste rode zaaiui Ruby Star F1 richting extreme vroegheid én lokale teelt als duurzaam alternatief voor uien uit andere werelddelen.

Verwerkers in het vizier
Brian van Landbouwbedrijf Salomé is met de Galatea-oogst de plantuien voor en kan vroeg en lokaal leveren. De voorsprong op plantuien behaalt Galatea F1 onder andere door de fijne nek. Hierdoor is deze winterzaaiui snel terug te drogen. De winterzaaiuien van Zeeuwse bodem worden via Goud Biervliet afgenomen door streekgenoot J. Jansen & Zonen voor verwerking. De behoeften van verwerkers wegen zwaar mee in het veredelingsprogramma van Takii. “Wij volgen de behoeften op de voet, niet alleen van onze primaire doelgroep, de telers, maar ook van de afnemers en verwerkers. CO2 -reductie is een thema wat vaker boven komt drijven, mede gestuurd door de eindconsument. Wie zoekt naar duurzame alternatieven voor uien uit andere continenten kan varen bij Galatea F1 en Ruby Star F1. Het overgrote deel van de Nederlandse uientelers produceert nu voor de lange bewaring. Ook hierin biedt Takii een vroeg ras aan, Bruce F1. Deze langebewaarui, ideaal voor verwerkers, heeft een hoog droog stof gehalte, bloedt niet en heeft nauwelijks groene interne delen door goede spruitrust.” aldus Rogier Laurens, Senior Portfolio Manager bij Takii.

Teamuitje
De timing van het primeurras Galatea F1 is perfect te noemen. Parallel aan de start van het nieuwe haringseizoen oogst Landbouwbedrijf Salomé drie hectare “Hollandse Nieuwe”, stuk voor stuk mooie uien op maat. Reden genoeg voor Takii om een winactie op touw te zetten waarmee deelnemers kans maken op een teamuitje. De oogst van de winactie? Een workshop haring snijden voor het team. Bekijk de video en ga naar www.takii.eu/teamuitje voor meer informatie.
 

Terug naar overzicht

  • Stuur als link