Uien demodag
home   /   nieuws  /   uienteelt_nieuws

Winterzaaiui Keep Well bewijst zich voor de tweede keer op rij

Keep-Well-oogst-Dronten-2.jpg De Regt neemt de winterzaaiuien van Takii vast op in het bouwplan In 2018 besluiten akkerbouwers Peter en Tejon de Regt voor het eerst in te zetten op winterzaaiuien. Het bleek een schot in de roos.  De broers spelen met 60 ton/ha Keep Well slim in op de voorziene krapte in de markt in 2019. Een jaar later pakt het wéér goed uit voor het familiebedrijf uit Dronten. Reden genoeg de winterzaaiuien van veredelaar Takii vast op te nemen in hun bouwplan.

Na een extreem droog seizoen in 2018 voorzien gebroeders de Regt een tekort aan uien in het jaar erop. Zij spelen hier slim op in door in te zetten op het telen van winterzaaiuien. Een specifieke uienteelt die in Nederland nog vrij uitzonderlijk is. Het weerhield het familiebedrijf uit Dronten er niet van een kans te wagen. Timing, de juiste teeltbegeleiding, het juiste ras, een afzetkanaal en een beetje lef. Dat blijkt de succesformule te zijn.

Na dit succes wordt besloten het weer een jaar te proberen op 4 hectare grond. In de eerste week van september 2019 werd de hybride winterzaaiui van veredelaar Takii gezaaid. Na een pittig groeiseizoen waarin hagelschade en een extreem stressvol voorjaar domineerden, werd er deze week onder ideale omstandigheden gerooid. Ondanks deze externe factoren is de opbrengst voor de tweede keer op rij uitstekend te noemen. Net als vorig jaar voldoet het ras Keep Well aan de behoefte; een stabiele en uniforme productie.

Peter en Tejon De Regt hebben besloten om de winterzaaiuien van Takii vast op te nemen in het bouwplan. Niet alleen het ras Keep Well gaat daarin een rol spelen maar ook het ras Galatea. Paul Leenheer, Senior Account en Product Manager bij Takii Europe, licht toe: “Keep Well is kwalitatief zo’n mooie ui! Vroeg in het voorjaar al een mooie kleur en een fijn nekje, wat de teler tijdsvoordeel geeft in het terugdrogen. Galatea geeft mooie hoogronde uien met een nóg betere huidkwaliteit en opbrengst én voldoet ook aan de behoeften van Peter en Tejon. Een goede keuze om beide rassen op te nemen in het bouwplan.”

De winterzaaiuien die deze week zijn gerooid worden af land geleverd aan streekgenoot Waterman Onions, een wereldspeler in uienexport. Vanaf september wordt de succesformule weer herhaald.
 

Terug naar overzicht

  • Stuur als link