Uien demodag
home   /   nieuws  /   uienteelt_nieuws

Bejo en De Groot en Slot introduceren B-Mox® verbeterde priming voor uienzaad

Beeld5_BMOX_logo_fc-jpg-original.jpg Warmenhuizen, 24 augustus 2023 - Bij de start van het nieuwe uienseizoen 2023-2024 introduceren Bejo en haar partner in Allium, De Groot en Slot, B-Mox® voor uienzaad: een verbeterde priming gecombineerd met een optimale coating.  Voor een gezond, uniform gewas is het belangrijk dat jonge planten een sterke start krijgen. Daarom hebben de onderzoekers en specialisten van Bejo het innovatieve zaadverbeteringsproces B-Mox® ontwikkeld. B-Mox® is gebaseerd op nieuwe technologie en maakt de kiemplant krachtiger, waardoor de groei in het vroegste stadium wordt gestimuleerd en de plant robuuster wordt. Gedurende de gehele groeiperiode vertonen planten een verhoogde stresstolerantie en een betere algehele gezondheid als gevolg van een sterker ontwikkeld wortelgestel. Voor de teler betekent dit: minder risico’s in de kwetsbare vroege groeifase van de plant, stressbestendigere planten en hogere opbrengsten.

In 2017 introduceerde Bejo B-Mox® technologie voor wortelen. Veel worteltelers hebben al ervaring met de voordelen van B-Mox® ten opzichte van niet-geprimed zaad. De wortelen ontwikkelen zich sterker en uniformer en leveren bij de oogst een verbeterde opbrengst. Nu kunnen ook uientelers profiteren van B-Mox® technologie. Vanaf dit seizoen wordt al het Bejo en De Groot en Slot geprimede uienzaad voorzien van B-Mox® verbeterde priming.

Dr. Liesbeth van der Heijden, Senior Researcher bij de afdeling Seed Technology van Bejo, leidde het B-Mox® uien-project en is enthousiast: “De B-Mox® technologie is speciaal ontwikkeld voor moderne teeltmethodes waarbij de nadruk wordt gelegd op een sterke plant die minder gevoelig is voor stress. We zijn er trots op dat we nu uien kunnen toevoegen aan ons B-Mox® assortiment, naast wortelen en wortelpeterselie. Ons onderzoek gaat door. Op de langere termijn zien we ook potentie in andere gewassen.”

Meer dan 5 jaar testen, in zowel het lab als op het veld, heeft geleid tot deze introductie in uienzaad. De proeven zijn voornamelijk uitgevoerd in West-Europa. Tom Langenberg, Accountmanager bij De Groot en Slot, en Joost Litjens, Senior National Sales Representative bij Bejo Benelux, waren beide nauw betrokken bij de proeven in Nederland en zijn positief over de resultaten:

Tom Langenberg (De Groot en Slot): “In de meerjarige proeven met B-Mox® heb ik een succesvol resultaat gezien. Op de proefvelden hebben we verschillende technologieën met elkaar vergeleken en tijdens de onafhankelijke zichtbeoordelingen kwam B-Mox® iedere keer weer positief naar voren.” Joost Litjens (Bejo Benelux): “Ik ben erg positief over de proeven die ik heb gezien op onze velden. B-Mox® helpt de planten al in het vroege groeistadium bij de ontwikkeling van een sterke plant met goed wortelgestel. Hier heeft het gewas tot aan de oogst profijt van met als resultaat een gezonder gewas en een uniformer eindproduct.”
  • B-Mox® is SKAL-gecertificeerd en dus ook geschikt voor de biologische teelt.
  • B-Mox® technologie wordt standaard toegepast op al het geprimed uienzaad. 


Introductie door De Groot en Slot

 

Terug naar overzicht

  • Stuur als link